Lainaa yhteishakijan kanssa? Me autamme!

1000€ 60000€
1 Vuotta 15 Vuotta
Kuukausierä
183.65€ / v


Yhteensä
13223.16€

Korkoprosentti lainalle on 9.5%


1

Paljonko tarvitset?

Valitse mieleisesi lainasumma ja laina-aika ja täytä perustietosi.

2

Täytä lainahakemus

Seuraavaksi pääset täyttämään lainahakemuksen kokonaisuudessaan.

3

Valitse lainatarjous

Saat lainatarjoukset nähtäväksesi lähes välittömästi. Valitse mieleisesi ja allekirjoita lainasopimus.

Lainaa yhteishakijan eli rinnakkaishakijan kanssa

Erityisesti isojen lainasummien hankkiminen voi olla haastavaa, jos omat tulot ovat pienet. Usein tällöin suurien lainasummien hankkiminen juuri on ajankohtaista ja erilaisten hyödykkeiden hankkimisen kannalta ainoa mahdollisuus.

Tämä ongelma on havaittu lainakentällä ja sitä varten vakuudettomien lainojen myöntäjät ovat muodostaneet tavan, jolla pienituloinenkin pääsee käsiksi jopa kymmenien tuhansien eurojen kulutusluottoihin. Kyseessä on tällöin yhteisvastuullinen lainaaminen, eli lainan hakeminen yhdessä yhteishakijan kanssa. Joissakin yhteyksissä yhteishakijasta käytetään myös nimitystä rinnakkaishakija.

Yhteishakijuus tiivistettynä

Yhteishakijuuden lyhyt matematiikka

Ensimmäiseksi on syytä selvittää, minkä vuoksi lainanantajat suosivat yhteislainaajakäytäntöjä. Yksinkertaistettuna lainanmyöntäjä haluaa pienentää riskiään siitä, että laina jäisi hoitamatta, eli maksamatta takaisin. Kun laina maksetaan ajallaan, lainanmyöntäjä saa siitä tuloja korkojen muodossa ja sen liiketoiminta pysyy tuottavana ja tasaisena, ilman perintäprosessien haastavuuteen joutumista.

Kun lainanantaja voi rinnakkaishakijan avulla laskea riskitasoaan, eli olla varmempi lainan asiamukaisesta hoitamisesta, se voi lainata asiakkaalle rahaa pienemmän riskin periaatteella. Vakuudettomien lainojen maailmassa taas pienempi riski on synonyymi pienemmälle korolle. Eli luotonmyöntäjä voi lainata asiakkaalle rahaa pienemmällä korolla. Suomeksi sanottuna: Saat lainasi todennäköisesti halvemmalla hakiessasi sitä yhdessä yhteishakijan kanssa.

Lisäksi osa lainanantajista rajaa pidemmät laina-ajat vain sellaisien hakijoiden saataville, jotka lainaavat yhdessä rinnakkaishakijan kanssa. Voit siis huoletta maksella lainaasi vuosia, mikäli saat soviteltua itsellesi lähipiiristäsi rinnakkaishakijan.

Suosi vakavaraista kumppania yhteishakijaksi

Mitä vakaammalle sinun ja yhteishakijasi yhteenlaskettu taloudellinen tilanne näyttäytyy, sitä varmemmin kulutusluottoa varten laadittu hakemus menee läpi ja korkoprosentti asettuu kohtuulliselle tasolle. Kahden luottotiedottoman on turha hakea lainaa yhdessä, koska tällöin tulovakuudet eivät yhdessäkään näytä kovin kummoisilta. Jos sinulla taas on luottohäiriömerkintä, voit jossain tapauksissa saada lainaa yhteishakijan kanssa, jos tällä ei kyseistä merkintää ole ja yhteistilanne näyttää tarpeeksi hyvälle.

Jokainen luotonmyöntäjä tarkastaa sinun tulotietojesi ja elämäntilanteesi lisäksi myös rinnakkaishakijasi vastaavat tiedot varsin huolellisesti. Vaatimuksena on teiltä molemmilta ainakin vähintään 18-vuoden ikä ja pysyvä oleskelu suomessa. Yleensä myös vaaditaan sitä, ettei maksuhäiriömerkintää ole saanut syntyä aiemmista taloudellisista toimista. Lainakelpoisilta vaadittavien kuukausitulojen yhteissumma taas vaihtelee eri palveluissa ja tietenkin eri lainasummilla. Voitte saada kevyemmillä vaatimuksilta lainaa joltain toiselta, vaikka yhdessä paikassa teidät olisi jo torjuttu.

Useat lainafirmat hyväksyvät yhteislainaajaksi kenet vain siihen pestiin soveltuvat. Osa taas määrittelee sopiviksi henkilöiksi avo- tai aviopuolison, vanhemmat, täysi-ikäisen lapsen tai ystävän. Osa lainoista taas on rajattu pelkästään puolisoiden yhdessä haettaviksi. Kun harkitsee yhteisvastuullisen lainan hakemista, kannattaakin suorittaa vertailuja eri lainanmyöntäjien välissä. Lainapaikka.fi kilpailuttaa lainasi jopa 28 eri pankilla, joiden lainatarjouksia saat verrata ja valita näistä mieleisesi.

Lainanhaun perusteet

Kun lainanhakua suunnittelee yhdessä rinnakkaishakijan kanssa, on tietenkin hyvä tietää, miten lainaa haetaan. Tosiasiassa se ei ole sen mutkattomampaa kuin pikalainan hakeminen yksinkään. Lainahakemus löytyy suoraan tältä sivulta ja se täytetään kaikkinensa sähköisesti. Lainahakemukseen on tärkeä kuitenkin ilmoittaa hakevansa lainaa yhdessä yhteishakijan eli kanssa, jotta myös kimppahakijan tiedot saadaan siihen täytettyä.

Tämän jälkeen vain täydennetään hakemus kummaltakin osapuolelta vaadituilla tiedoille, lähetetään se ja liitetään hakemukseen mahdolliset liitteet (kuten palkkatodistus). Luotonmyöntäjä tarkastaa hakemuksen ja vastaa siihen lainatarjouksella. Jos molemmat lainaajat hyväksyvät tarjouksen, heidän tulee allekirjoittaa se kirjautumalla palveluun omilla pankkitunnuksillaan. Näin voidaan varmistaa, että kumpikin on tietoinen lainan hakemisesta ja erityisesti siitä, millaiseen sopimukseen on sitoutumassa.

Vertailua ei kannata väheksyä yhteislainaamisessakaan

Vaikka lainaa hakisi yhdessä toisen henkilön kanssa, kannattaa harvoin tarttua ensimmäiseen tarjoukseen. Kulutusluottojen hinnat vaihtelevat riippuen siitä paikasta mistä niitä hakee ja tietenkin eri luottojen erityispiirteistä johtuen. Laina kannattaakin aina altistaa luottovertailulle. Vertailu tarkoittaa joko lainahakemuksen lähettämistä usealle taholle ja manuaalisesti näistä hakemuksista parhaan valitsemista tai sitten lainanvertailupalvelujen, kuten lainapaikka.fi:n käyttämistä.

Verkossa on lisääntymään päin yrityksiä, joiden päätehtävä ei ole lainan myöntäminen vaan lainatarjousten vertaileminen asiakkaan työn helpottamiseksi. Näitä palveluja käytettäessä täytetään vain yksi hakemus, jonka palvelu sitten lähettää eteenpäin kulutusluottopalveluille. Myös vertailupalveluissa on mahdollisuus lisätä hakemukseen tieto yhteishakijan käytöstä ja näin palvelu osaa kohdentaa asiakkaalle oikeanlaiset tarjoukset, joista tämä voi valita itselle parhaan. Vertailu on asiakkaalle aina ilmaista. Siirry hakemukseen tästä.

Kysymyksiä liittyen rinnakkaishakijan kanssa haettavaan lainaan

Paljonko minun on mahdollista saada lainaa yhteishakijan kanssa haettaessa?

Voit hakea rinnakkaishakijan kanssa monen suuruisia luottoja. Haettavanasi on summat muutamasta sadasta eurosta aina 50 000 euroon saakka. Lainattavan summan suuruus riippuu myös sinun ja kumppanisi mahdollisuuksista maksaa luotto takaisin. Kaikkein parhaiten saat tietoosi luottomahdollisuutenne täyttämällä lainahakemus ja odottamalla siihen reagointia tarjouksen muodossa.

Miten laina maksetaan takaisin, jos sitä on haettu yhdessä yhteishakijan kanssa?

Laina maksetaan normaaliin tapaan takaisin sähköpostiin tai postiin lähetettävällä laskulla. Ennen lainanhakua hakijat toki sopivat keskenään, miten lainattavat varat käytetään ja miten takaisinmaksu tapahtuu. Usein laina voi olla vain toisen käytössä ja tämä huolehtii kokonaisuudessaan takaisinmaksusta. Rinnakkaishakijan rooli on tällöin olla eräänlaisena takuumiehenä. Jos taas laina on molempien yhteiskäytössä, on tavallista, että molemmat myös osallistuvat sen takaisinmaksuun samalla tavalla.

Voiko rinnakkaishakija luopua lainaan liittyvästä vastuustaan?

Ei voi. Yhteishakija on sitoutunut lainaan samalla tavoin kuin varsinainen ns. ensisijainen hakija, eikä voi irtaantua lainasta kesken kaiken. Tämä vastuu raukeaa vasta siinä vaiheessa, kun laina on maksettu kokonaisuudessaan ja kaikilta osin takaisin lainan myöntäneelle palvelulle. On hyvä kuitenkin tiedostaa se, että lainan takaisin maksaminen onnistuu useimmissa luottopalveluissa myös etuajassa ja vielä ilman, ettei tästä aiheudu maksuvelvollisille lisäkuluja.

Mitkä tilanteet ovat erityisen suotavia yhteishakijan hankkimiseen?

Rinnakkaishakija kannattaa ottaa mukaan lainan hakemiseen tilanteissa, joissa oma lainanmaksukykysi on arveluttava eli tulosi ovat pienet ja mahdollisesti vielä saat tuloja epäsäännöllisesti. Rinnakkaishakijasta on myös apua erityisesti suurien lainasummien saamiseen. Lisäksi maksuhäiriömerkinnän omaavilla asiakkailla on joissakin tapauksissa mahdollista hakea lainaa rinnakkaishakijan avustuksella.

Voinko hakea yhdistelmälainaa rinnakkaishakijan kanssa?

Kyllä voit. Yhteishakijan kanssa haettava yhdistelmälaina on oikeastaan erittäin hyvä tapa helpottaa useista luotoista kertyviä maksuongelmia. Muista kuitenkin ilmoittaa hakemuksessasi myös, että aiot käyttää yhteislainaajan kanssa haettavaa lainaa vanhojen luottojesi yhdistämistarkoitukseen.

Yhteistyössä

Rahoituslaitos.fi